СЪБИТИЯБСРМ почете 145-тата годишнина от рождението и 100-годишнината от смъртта на полковник Дрангов

На 26 май 2017 г. в черквата на село Дрангово Неврокопският митрополит Серафим отслужи сутрешна Света литургия за полковник Борис Дрангов.

Пред Военния паметник „Дрангова чешма“ в селото, построен от войниците на полковник Дрангов от 5-ти пехотен Македонски полк под неговото ръководство, Българското сдружение на родовете от Македония почете 145-годишнината от рождението и 100-годишнината от героичната смърт на полковника. От страна на Сдружението присъстваха председателят на БСРМ Михаил Развигоров, зам.-председателят Елисавета Шапкарева, членът на УС Наум Кайчев и Евелина Александрова и Лозан Лозанов.

Въпреки дъжда пред паметника се събраха множество граждани, политици, ученици, войници и офицери от Българската армия. Присъстваха правнукът на полковник Дрангов Ангел Георгиев, кметът на Петрич Димитър Бръчков, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Валери Симеонов, депутати, общински съветници, бивши военни, членове на петричката и областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, жители на село Дрангово.

Официални слова произнесоха  кметът на община Петрич Димитър Бръчков и вицепрезидентът Илияна Йотова, а възпитаници на Общински детски комплекс – Петрич и Фолклорна формация “Хераклея” изпълниха мажоретни маршове и литературно-музикална композиция.

БСРМ поднесе венец на паметника.

В читалище „Братя Миладинови – 1914” се проведе научна конференция на тема „Полковник Борис Дрангов – един век по пътя на величието” и беше представена книгата „Борис Дрангов и скопската школа” с автор Красимир Узунов, а след това беше открита фотодокументална изложба със снимки от албума на семейство Дрангови.

 Публикувано на: 29.05.2017 г.
НОВИ КНИГИ