СЪБИТИЯ110 години от битката при Ножот 

14 юли 2017 г., петък, 19:00 ч.

 

Преди 110 години на 1/14 юни 1907 г. главните сили на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) - „обединените чети“, дават редовно сражение на превъзхождащата османска войска в планинските масиви на Бабуна планина, на около 20 км. североизточно от град Прилеп (днес в Република Македония). Младите четници на изолирания връх „Ножот“ отказват да се изтеглят и през целия ден на 14 юли 1907 г. „ножовци“ героично се отбраняват срещу многобройния аскер. Настъпващият добре обучен османски отряд обаче провежда ефективна постъпателна обсада. В късния следобед пробива и достига върха. Оцелелите „ножовци“ се самовзривяват с бомбите....

Аскерът продължава битката и настъплението в други части на Бабуна планина срещу основните сили на ВМОРО начело с войводите Тане Николов, Михаил Чаков, Петър Ацев, Мирчо Найдов, Гьоре Спирков, но те умело заблуждават противника и се оттеглят. Загиват общо 67 българи от Македония и Свободна България, но главните сили на Организацията са съхранени.

По този повод на 14 юли 2017 г., петък, от 19:00 ч. ви каним на Хепънинг (събитие)-отбелязване на 110 години от битката при връх Ножот по нетрадиционен начин – ансамбли ще ни увлекат в народни хора и песни от Македония, ще получим листовки и информационни материали за историческото събитие.

Хепънингът-отбелязване едновременно ще се проведе в:

София:              пред Народния театър

                          на бул. „Витоша“ (кръстовището с ул. „Петър Парчевич“)

Благоевград:           пл. „Македония“ (пред паметника на Гоце Делчев),

Русе:                         пл. „Свобода“ (пред Съдебната палата)

Събитието се организира от ансамбъл „Гоце Делчев“, ансамбъл „Чинари“, група за народни хора „Играорец“, София, читалище „Никола Вапцаров“ – Благоевград и читалище „Гоце Делчев“ – Русе със съдействието на Българското сдружение на родовете от Македония.Публикувано на: 11.07.2017 г.
НОВИ КНИГИ