СЪБИТИЯБСРМ участва в панихидата за 90-годишнината от подвига на Мара Бунева

На 13 януари 2018 г., навръх 90-годишнината от героичната смърт на Мара Бунева, беше отслужена панихида в черквата “Св. Димитър“ в Скопие от двама свещеници - от София и от Скопие. След това бяха поднесени цветя и венци на плочата й близо до лобното й място до река Вардар, където тя застрелва сръбския управител Велимир Прелич и след това се прострелва в гърдите.

В церемонията, организирана от Българския културен клуб в Скопие, водени от неговия председател Лазар Младенов, взеха участие евродепутатът Ангел Джамбазки, народните представители Атанас Стоянов и Александър Сиди, потомци на български  войводи, книжовници и борци за освобождението на Македония, българи от Западните покрайнини и стотици граждани от двете страни на границата.

В събитието взе участие и Българското сдружение на родовете от Македония в лицето на своя зам.-председател Елисавета Шапкарева, внучка на Кузман Шапкарев, Райна Дрангова, внучка на Борис Дрангов и Евелина Александрова, внучка на Тодор Александров. Към присъстващите от името на БСРМ се обърна Елисавета Шапкарева, която подчерта, че Мара Бунева е положила своя млад живот на олтара на Отечеството. Тук  може да чуете нейните думи.Публикувано на: 13.03.2018 г.
НОВИ КНИГИ