СЪБИТИЯПолковник Дрангов се завърна във Военната академия

На 2 март 2018 г. в парка на Военна академия „Г. С. Раковски” в столицата на тържествена церемония беше открит паметник на полковник Борис Дрангов. На събитието присъстваха президентът, военният министър Красимир Каракачанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Сред първите, които поставиха венци и цветя пред паметника на бележития български пълководец, бяха и неговите наследници.

Част от официалните гости по време на патриотичната инициатива бяха Георги Първанов (президент в периода 2002 – 2012 г.), Петър Стоянов (президент в периода 1997 г. – 2002 г.), вицепремиерът Валери Симеонов, генерали, офицери, граждани и кметове, както и членове на Българското сдружение на родовете от Македония.

Автор на идейния проект за паметника е на архитект д-р Венцислав Йочколвски, а монументът е реализиран от скулпторите Иван и Георги Тодорови. Фигурата на легендарния пълководец е висока 220 см., като се издига от постамент, който е висок 160 см. Статуята е така разположена, че да „гледа“ на югозапад, т.е. към Скопие, където е роден и погребан полковникът. Мемориалът се намира на западния вход на Военната академия с възможност да се вижда както от минаващите по булеварда, така и от влизащите в учебното заведение.Публикувано на: 13.03.2018 г.
НОВИ КНИГИ