СЪБИТИЯ



Граждани от Р. България и Р. Македония отбелязаха Гергьовден в Ново село, Македония

 

Повече от 600 българи и македонци заедно почетоха паметта на загиналите български воини в деня на небесния покровител на българската армия Св. Георги.

Заупокойна молитва в памет на падналите герои беше отслужена от главата на Македонската православна църква, Негово преосвещенство архиепископ Стефан и от Негово високопреосвещенство Струмишки митрополит Наум.

Съвместното празнично честване се организира за 12-та поредна година от Фондация „Българска памет“ и д-р Милен Врабевски, като по традиция то се проведе на Българския военен мемориал в Ново село, Македония.

Въпреки лошото време и дъжда стотици граждани, политици, общественици, посланици и дипломати от България и Македония заедно отбелязаха Деня на храбростта на Военното светилище, където са положени тленните останки на 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световнa войнa. Те произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България.

След участието си в парада в София държавният глава Румен Радев присъства на тържествената възпоменателна церемония на българското военно гробище в Ново село и поднесе венец в памет на загиналите български воини през Първата световна война.

От страна на Българското сдружение на родовете от Македония участие в церемонията взеха неговият заместник-председател доц. Наум Кайчев, Райна Дрангова - внучка на полковник Дрангов, Елисавета Шапкарева - член на УС на БСРМ и Петър Мутафчиев.

По покана на фондация „Българска памет“ в поклонението взе участие Детският хор и Духовият оркестър на НМУ „Любомир Пипков“ – София, както и 400 младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини.



Публикувано на: 09.05.2018 г.








НОВИ КНИГИ