СЪБИТИЯПремиера на "Железния светилник" в Скопие

В препълнената зала на Народния театър на Македония на 11 юни 2018 г. се състоя премиерата на "Железния светилник" от Димитър Талев - български писател, родом от град Прилеп. Постановката е на режисьора Асен Шопов, драматизацията – на Христо Христов. Участват актьорите Явор Бахаров, Владислав Виолинов, Георги Кадурин, Стойко Пеев, Георги Къркеланов, Иван Налбантов, Мирослав Пашов, Гергана Данданова, Антоанета Добрева, Стефка Янорова, Милен Миланов и др. Представлението е под егидата на министерствата на културата на двете страни и на отбраната на България. 

На премиерата присъстваха артисти, културни дейци, българският посланик в Скопие Н. Пр. Иван Петков, директорката на Културно-информационния център на Република България в Скопие госпожа Светлана Славова и общественици. Българският министър на културата Боил Банов, който също присъства на премиерата в Скопие, нарече Талев "огромна културна фигура на Балканския полуостров".

Българското сдружение на родовете от Македония беше представено от наследници на видни родове от страната-домакин, като Райна Дрангова (внучка на полковник Дрангов), Евелина Александрова и Тодор Александров (внуци на Тодор Александров) и Елисавета Шапкарева (внучка на Кузман Шапкарев).

 Публикувано на: 19.06.2018 г.
НОВИ КНИГИ