СЪБИТИЯ



115 години от Илинденско-Преображенското въстание

 

Ilinden-Preobrazhenie-proclamation.jpg

На 20 юли 2018 г., Илинден, се навършват 115 години  от началото на Илинденско-Преображенското въстание на българите от Македония и Одринска Тракия.

Снимка на ВМРО - Българско национално движение.

Годишнината ще бъде отбелязана в София с поклонение пред Паметника на българските революционери от Македония, Беломорието и Одринска Тракия, който се намира на бул. „Стефан Стамболов“ 2 – на ъгъла на бул. „Тодор Александров“ с бул. „Христо Ботев“. То ще се проведе на 20 юли 2018 г., петък, от 11.30 ч.

Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. е вдигнато с цел постигане на политическа свобода и автономия на Македония и Одринска Тракия, които тогава са все още под османско робство.  То е организирано от  ВМОРО, носеща тогава името Тайна македоно-одринска революционна организация.

На 20 юли 1903 г., Илинден (2 август по нов стил) то избухва в Битолски революционен окръг, който обхваща Югозападна Македония от Костур до Прилеп и Кичево. Главният щаб на въстанието е в планините над с. Смилево, Битолско. В Югозападна Македония въстанието е най-масово. Революционерите превземат всички извънградски райони, влизат и управляват градчетата Крушево, Клисура и Невеска. Най-дълго воюват въстаниците в Костурско под ръководството на Васил Чекаларов – до октомври 1903 г. Въстанието е потушено с много насилия от страна на османците. Въстанически действия има и в други части на Македония – Щипски, Струмишки и Солунски окръг.

На 6 август 1903 г. (19 август по нов стил) въстанието избухва в Тракия – Одрински революционен окръг, а на 14 септември (27 септември)  в Източна Македония  – Серски революционен окръг.  Навсякъде българите и другите народности заявават волята си за освобождение.



Публикувано на: 18.07.2018 г.








НОВИ КНИГИ