СЪБИТИЯВ Смилево бе отбелязана 115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

На 21 юли 2018 г. в гр. Смилево, Р. Македония се проведе тържествено честване на 115-та годишнина от най-светлата дата в революционното дело на македонските българи - началото на Илинденско-Преображенското въстание. Честването по традиция бе организирано от Българския културен клуб - Скопие (БККС). Тазгодишният лозунг на честването беше „Общото минало обединява“.

Сред многобройните гости от различни краища на Македония и България тази година на събитието присъстваше и вицепрезидентът на Република България госпожа Илияна Йотова.

На честването присъстваха и евродепутатът от България в европейския парламент господин Ангел Джамбазки, народните представители в Парламента на България от партията ВМРО-БНД господин Борис Вангелов, господин Юлиан Ангелов и господин Александър Сиди, както и посланикът на Република България в Република Македония господин Иван Петков.

В тържествата взеха участие членове и симпатизанти на Българското сдружение на родовете от Македония, като госпожа Райна Дрангова - внучка на полковник Борис Дрангов, госпожа Елисавета Шапкарева - внучка на известния възрожденец от Охрид Кузман Шапкарев и госпожа Евелина Александрова - внучка на Тодор Александров.

Присъстващите поднесоха цветя и венци и се поклониха пред подвига на героите.Публикувано на: 24.07.2018 г.
НОВИ КНИГИ