СЪБИТИЯ



Отбелязани бяха 125 години от основаването на ВМОРО

  

На 23 октомври 2018 г. в София пред Паметника на българските революционери от Македония, Беломорието и Тракия се проведе честване на 125-годишнината от основаването на ВМОРО.

На този ден през 1893 г. в главния град на Македония Солун шестима млади българи – Христо Татарчев, Дамян Груев, Петър Попарсов, Иван Хаджиниколов, Антон Димитров и Христо Батанджиев полагат основите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), която повежда продължителна борба за национално освобождение от османско, а след 1913 г. – от сръбско и гръцко иго.

В словото си председателят на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов отбеляза, че Организацията от създаването си до сега се бори за отстояването на историческата истина за българщината в Македония. Той припомни думите на Тодор Александров от 1920 г.: „ВМРО не обръща своите погледи нито на изток, нито на запад, ни другаде, тя разчита предимно на своите сили, не става оръжие никому и не ще позволи никой да си служи с нейното име и престиж за лични или други цели. Досега тя е показала и ще докаже това и в бъдеще, че в своите дела изхожда от интересите на борческа Македония и българското племе“.

Александър Гребенаров, председател на Македонския научен институт и член на Българското сдружение на родовете от Македония заяви, че едно време никой не е и предполагал, че от тези шестима съзаклятници ще се потресе цялата Османска империя, визирайки основателите на ВМОРО.

В поклонението взеха участие също членове на Българското сдружение на родовете от Македония: председателят и заместник-председателят Михаил Развигоров и Наум Кайчев, Райна Дрангова – внучка на легендарния полк. Борис Дрангов и дъщеря на Кирил Дрангов, поетът Димитър Христов – бивш директор на българския културно-информационен център в Скопие, Симеон Евтимов – внук на дееца на ВМРО Симеон Евтимов, Евелина Аександрова – внучка на члена на ЦК и лидер на ВМРО Тодор Александров и Владимир Тодоров – родственик на Тодор Александров. Те поднесоха венец и цветя в знак на почит към героите, отдали живота са за освобождението и обединението на Родината.

Присъстваха също министърът на екологията Нено Димов, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев,  заместник-министри и народни представители, българи от Македония и Западните покрайнини, членове на Македонския научен институт, сдружението „За честа на пагона“, Национално движение „БГ Патриот“.

Народният певец Илия Луков изпълни песни, посветени на героите от Македония, отдали живота си в борбата за единна и целокупна България.



Публикувано на: 28.10.2018 г.








НОВИ КНИГИ