СЪБИТИЯБеше чествана 185-годишнина от рождението на Кузман Шапкарев

На 31 януари 2019 г., в навечерието на рождения му ден, в Столична библиотека бяха отбелязани 185 години от рождението на българския възрожденец и книжовник от Охрид Кузман Шапкарев.

Събитието започна с филм за Шапкарев по сценарий на доц. д-р Александър Гребенаров - председател на Македонския научен институт.

За родолюбеца Кузман Шапкарев сподели спомени неговият правнук Мареио Примджанов, а за „Мястото и ролята на Кузман Шапкарев в българското Възраждане и неговото културно наследство“ говори Николай Поппетров от Института за исторически изследвания на БАН.

Доц. д-р Недка Капралова от Институт за литература​  при БАН направи изказване за „Спомените“ на Кузман Шапкарев, а Марияна Николова представи фонда му, предоставен от Научния архив при БАН.

Присъстващите разгледаха изложбата от архивните документи от фонда на Столична библиотека, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и от сродници на българския възрожденски книжовник, фолклорист, редовен член на Българското книжовно дружество, днес БАН, представена от Ана Анастасова​, началник на сектор „Краезнание и книжовно наследство“.

Сред присъстващите бяха учители от 29 соу Кузман Шапкарев​, членовете на Българското сдружение на родовете от Македония, мнозина негови наследници, като Елисавета Шапкарева​, Иванка Колева, Любомир Талев, Мила Мишайкова, Борислав Ризов и др., граждани и изследователи.

Снимка на Elisaveta Shapkareva.

 Публикувано на: 04.02.2019 г.
НОВИ КНИГИ