СЪБИТИЯПанихида за Свети Дух - Денят на Македония

Българското сдружение на родовете от Македония и Македонският научен институт организират панихида по случай Свети Дух на 21 юни 2021 г. от 11:30 ч. в черквата „Света Неделя“. След това ще бъдат поднесени цветя на Паметника на българските революционери от Македония, Одринско и Беломорието.

На големия празник Петдесетница Исус Христос основава християнската църква чрез изпращането на Светия Дух на земята, а апостол Петър произнася първата християнска проповед. Този голям църковен празник „Свети Дух”, винаги в понеделник, е известен в българския традиционен календар като Духовден.

От началото на 20-те години на ХХ век, определеният от апостолите-ученици Ден на Свети Дух в България, се отбелязва и като Ден на Македония. Денят на Македония не е за радост и тържества, а ден за опресняване на спомените за поробената татковина, ден за въодушевяване, насърчаване и събиране на духовните сили, за да се продължи борбата до желания край.

На този ден отдаваме почит на всички българи, свързали съдбата си със съдбата на Македония и отдали живота си за нейната свобода.

 Публикувано на: 21.06.2021 г.
НОВИ КНИГИ