СЪБИТИЯПочетена беше паметта на жертвите на Кървавата Коледа

На поклонението по повод 77 години от Кървавата Коледа присъстваха ръководството, членове и симпатизанти на ВМРО, представители на Българското сдружение на родовете от Македония, Македонския научен институт и македонски българи.

От страна на Българското сдружение на родовете от Македония присъстваха Елисавета Шапкарева - правнучка на Кузман Шапкарев и председател на Българското сдружение на родовете от Македония, Симеон Евтимов - внук на Симеон Евтимов и член на УС на Сдружението, Наум Кайчев - член на УС на Сдружението, Евелина Александрова - внучка на Т. Александров, Владимир Тодоров - родственик на Тодор Александров, Райна Дрангова – внучка на полк. Борис Дрангов и Любомир Талев - праправнук на Кузман Шапкарев и членове на Сдружението.

В памет на невинните жертви поднесохме венци и цветя на паметника на Незнайния войн.

На 6 срещу 7 януари 1945 г. започват политическите репресии в Титова Югославия, при които са ликвидирани или малтретирани без съд и присъда хиляди хора с българско самосъзнание в Македония, сред които кметове, свещеници, учители, обикновени селяни. Целта е насилственото сърбизиране на Вардарска Македония.Публикувано на: 07.01.2022 г.
НОВИ КНИГИ