СЪБИТИЯ



Почетохме 119 години от Илинденско-Преображенското въстание


На 20 юли 2022 г., Илинден, в София бе тържествено отбелязана 119-годишнината от  избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Церемонията се проведе пред паметника на загиналите за свободата на Македония и Одринска Тракия.

Доц. Милен Михов, член на Научния съвет на Македонския научен институт, произнесе слово. Той подчерта, че планът за въстание е разработен с активното участие на българските офицери, а самата бойна сила на Организацията е изградена в продължение на години под инструкциите на български подофицери и офицери.  От името на ВМРО към присъстващите се обърна Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО-БНД.

 

Доц. Александър Гребенаров и доц. Наум Кайчев поднесоха венец от името на Българското сдружение на родовете от Македония. На събитието присъстваха редица потомци на илинденци, членове на Македонския научен институт и на ВМРО, граждани на Северна Македония.

Вечерта на 20 юли се състоя второ тържество пред паметната плоча – морена  за  загиналите илинденци в парк „Света Троица“, център на столичния район „Илинден“, който е населен с много бежанци от Македония.  Отслужена бе заупокойна панахида за падналите във въстанието, а доц. Наум Кайчев, член на Управителния съвет на Българското сдружение на родовете от Македония, произнесе слово, в което изтъкна подвига и саможертвата на предците ни. Той припомни, че на 20 юли 1903 г. въстават българите в най-югозападните части на Македония, в Битолски революционен окръг – от Костурско на юг до Крушево на север. Доц. Н. Кайчев подчерта, че почти всички изтъкнати ръководители на въстанието –Дамян Груев, Борис Сарафов, Васил Чекаларов, Никола Карев и други, преди 1903 г. са учели, работели и до голяма степен са се оформяли като личности в българската столица София. 

Беше припомнено, че на Преображение, 6 август, въстава Одрински революционен окръг, а на Кръстовден, 14 септември 1903 г. – Сeрски революционен окръг, с което въстанието обхваща всички пространства от албанските граници до Черно море.



Публикувано на: 25.07.2022 г.








НОВИ КНИГИ