СЪБИТИЯ79 години от Кървавата Коледа

На 7 януари 2024 г. на площад „Св. Неделя" група българи от Република Северна Македония организираха възпоменание в памет на жертвите на Титовия режим.

На поклонението по повод 77 години от Кървавата Коледа присъстваха ръководството, членове и симпатизанти на ВМРО, представители на Българското сдружение на родовете от Македония и македонски българи.

В църквата бе отслужена панихида в памет на жертвите.

От страна на Българското сдружение на родовете от Македония присъстваха Елисавета Шапкарева - правнучка на Кузман Шапкарев и председател на Българското сдружение на родовете от Македония, Райна Дрангова – внучка на полк. Борис Дрангов и член на Сдружението, Любомир Талев - праправнук на Кузман Шапкарев и Димитър Панчев - членове на Сдружението.

На 6 срещу 7 януари 1945 г. започват политическите репресии в Титова Югославия, при които са ликвидирани или малтретирани без съд и присъда хиляди хора с българско самосъзнание в Македония, сред които кметове, свещеници, учители, обикновени селяни. Целта е насилственото сърбизиране на Вардарска Македония.

 

Сн. Стефан Грънчаров и Радина ЛазароваПубликувано на: 07.01.2024 г.
НОВИ КНИГИ