СЪБИТИЯ



В Охрид беше отбелязана 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия

 

Охридската архиепископия е създадена през 1018 г. с три грамоти на византийския император Василий II, който въз основа на дотогавашната Българска патриаршия основава „Светейша архиепископия на България“ с център град Охрид, като запазва правата и диоцеза ѝ, както е бил при царете Петър и Самуил. Тази църква има над седемвековна непрекъсната история до 1767 г., когато е разформирована и присъединена към Цариградската патриаршия.

 

Тържествата започнаха на 27 май 2018 г. с молебен в храма „Св. Панталеймон и Климент“ над града. Основните празненства бяха в базиликата „Света София“ в Охрид. Емблематичната църква е построена по времето на свети цар Борис I като част от Българската патриаршия, а след 1018 г. е главна катедрала на Охридската архиепископия. В нея се състоя концерт на хорове от Бигорския манастир и манастира „Свети Георги“ край с. Райчица, Дебърско, с участието на камерния оркестър към македонската филхармония. Службите  бяха чиноначалствани от  архиепископ Стефан, глава на възобновената преди няколко десетилетия Охридска архиепископия, а речи произнесоха премиерът на Република Македония Зоран Заев и президентът Георге Иванов. На 28 май 2018 г. (Свети Дух) в катедралата беше отслужена Света Божествена литургия за празника.

В тържествата взеха участие редица членове и симпатизанти на Българското сдружение на родовете от Македония като доц. Наум Кайчев, зам.-председател, г-жа Елисавета Шапкарева, секретар, и г-н Петър Мутафчиев. И през двата дена десетки граждани от Р. България, дошли специално за празника, влизаха в „Света София”, за да се помолят.

След тържествата членовете на БСРМ посетиха г-н Панде Коцарев - наследник на именития охридски род Коцареви.

Те се поклониха на паметниците на загиналите български войници в двора на черквата „Св. Георги“ в с. Цапари и на българското военно гробище в селото.

Линк за честването към предаването "Вяра и общество" по БНТ 

 



Публикувано на: 24.07.2018 г.








НОВИ КНИГИ