СЪБИТИЯИзложба „За нея ний се борим, за нея ние мрем”

Заповядайте на откриването на изложбата „За нея ний се борим, за нея ние мрем” на 10 януари 2018 г. (понеделник) в 12:00 ч. в централното фоайе на СУ „Св. Климент Охридски”. 
Изложбата е по повод на 115 години от Илинденско-Преображенското въстание“ и представя най-мащабната въоръжена съпротива в Македония и Одринска Тракия след 1878 г. чрез оригинални снимкови, документални, печатни и веществени материали, съхранявани във фондовете на Регионален исторически музей - Благоевград.
Експонираните материали представят дейци и ръководители на въстанието от лятото на 1903 г. Разкриват ръководството на ВМОРО и чети на ВМОК, действащи в единство с тези на Организацията. Проследяват развоя на революционните действия в създадените шест революционни окръга. Отразен е и жестокият му погром, както и международната обществена реакция.
Изложбата е подготвена и осъществена от отдел „Българските земи XV - XIX в.” и отдел „Нова и най-нова история” на Регионален исторически музей - Благоевград.
Ще бъде представена от директора на музея - д-р Кирил Алексиев, доц. Наум Кайчев и представители на студентското дружество „Единство и сила”, които са главни инициатори за експонирането на фото-документалната изложба в СУ „Св. Климент Охридски”.


Публикувано на: 30.01.2019 г.
НОВИ КНИГИ