СЪБИТИЯОткрит  беше паметник на Мара Бунева

 

 

На 2 август 2021 г., в деня, в който се отбелязва 118-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, в Благоевград беше открит паметник на Мара Бунева. Идеята за изграждането на паметника е на потомката на Мара Бунева - Анна-Мария Бунева.

Историкът Иван Стоянов подчерта, че Мара Бунева е член на Вътрешната македонска революционна организация, през януари 1928 година извършва покушение срещу прокурора в Скопие Велимир Прелич заради Скопския студентски процес, насочен срещу млади български революционери и веднага след покушението се самоубива. Думи за героинята и за подвига ѝ сподели и Ангел Джамбазки - български представител в Европейския парламент.

Откриването на паметника на Мара Бунева беше уважено от родственици на Мара Бунева, представители на местната и държавна власт, членове на родолюбиви организации и много граждани, които поднесоха цветя и венци.

От страна на Българското сдружение на родовете от Македония присъстваха Елисавета Шапкарева - правнучка на Кузман Шапкарев и председател на БСРМ, Симеон Евтимов - внук на Симеон Евтимов и секретар на Сдружението и Райна Дрангова - внучка на полковник Борис Дрангов и дъщеря на Кирил Дрангов -  български революционер, виден деец на Вътрешната македонска революционна организация.Публикувано на: 03.08.2021 г.
НОВИ КНИГИ