СЪБИТИЯ



В Скопие бяха отбелязани четири годишнини


На 13 януари 2023 г. в Културно-информационния център на Република България в Република Северна Македония бяха отбелязани годишнините от смъртта и раждането на четири важни личности от общата история на двете страни.

Честването беше посветено на героинята от Тетово Мара Бунева, учения и пръв директор на Македонския научен институт в София проф. д-р Любомир Милетич, гениалния писател и пътеписец Алеко Константинов и големия български поет и революционер Пейо Яворов.


Събитието откри директорката на Българския КИЦ Антония Велева.

 

За ролята на четирите важни личности говори посланикът на Република България в РСМ Ангел Ангелов.

Присъстващите имаха възможност да чуят гост-лекторките от София д-р Красимира Колева и доц. Мариета Гиргинова, които говориха за Любомир Милетич и Алеко Константинов.

Слово, посветено на Яворов, държа доайенът на българската мисъл в РС Македония Владими Перев, носител на наградата „Будител на 2022 г.“, присъдена от посолството на Р България в Скопие и Българския КИЦ в РС Македония.

Слово за Мара Бунева държа публицистът и общественик от РСМ Георги Трендафилов.

На честването, посветено на Мара Бунева, Любомир Милетич, Алеко Константинов и Пейо Яворов, присъстваха голям брой македонски българи и приятели на България от РС Македония.

От страна на Българското сдружение на родовете от Македония участие взеха Елисавета Шапкарева - председател и членовете Райна Дрангова и Евелина Александрова.

 



Публикувано на: 15.01.2023 г.








НОВИ КНИГИ